Sunday, July 25, 2021

Stuifheuvel

De Stuifheuvel heeft over de jaren heen zijn naam eer aan gedaan en lijkt door erosie helaas gewoon een wat grotere natuurlijke heuvel dan de kleine heuveltjes er om heen. Maar het is een kunstmatig aangelegde heuvel, aangelegd in de jaren 30 van de vorige eeuw. Indertijd waren er werkverschaffingsprojecten waarbij werkelozen vaak zwaar werk moesten doen, met de hand, om maar van de straat te blijven en nog iets nuttigs te doen voor de samenleving. In de wijk Kerckebosch werden zo twee vijvers uitgegraven, allemaal met schop, kruiwagen en kiepkar, en het zand werd naar de bosrand gebracht, waar het op een kleine natuurlijke zandheuvel werd gestort die daardoor veel en veel hoger werd dan de andere heuvels in de omgeving. Aan 1 zijde werd een brede trap aangelegd tot halverwege, daarna een spiralend pad verder omhoog, en bovenop werd een grote houten bank geplaatst. Er waren ook plannen om een echte uitkijktoren te bouwen zodat men nóg verder over de omgeving kon kijken, maar daar is het nooit van gekomen. Was indertijd ook niet nodig toen de heuvel nog hoog was en de begroeing er omheen veel lager.

Ook zonder uitkijktoren was de heuvel vele jaren een markante plaats in Zeist en omgeving, en de Stuifheuvel staat ook op verschillende oude ansichtkaarten van Zeist.

Op deze foto is de brede trap goed te zien.

Vooral vanaf de jaren 70 en 80 ging de erosie hard, door wind, regen en mensen. Er ontstonden paadjes die recht naar boven liepen in plaats van het spiralende pad te volgen, er werden nog hekjes en zelfs prikkeldraad geplaatst, maar het verval zette voort. De bank bovenop verzakte, het spiralende pad werd uiteindelijk helemaal opgegeven en de trap verzakte en verzandde tot de resten werden weggehaald. Maar nog steeds is de heuvel een stuk hoger dan de natuurlijke mini-heuveltjes in de lokale bossen, en nog steeds is de stuifheuvel een favoriete plek voor groepjes mensen om toch even lekker hoog te zitten, nu op de scheefgezakte bomen, vrijgekomen boomwortels en stronken. Ook komt de naam nog terug in de omgeving, een lagere school iets verderop heet De Stuifheuvel.

De huidige beheerder is Het Utrechts Landschap, en er liggen plannen om de heuvel (deels) te herstellen en er weer een uitzichtpunt van te maken, maar die plannen liggen er al een tijd en het kan nog best even duren. Tot die tijd is het jammer dat veel van de gebruikers van de heuvel zoals 'ie nu is niets weten van zijn geschiedenis. Ik zou het heel leuk vinden als ik via een PoI in de Niantic spellen, de geschiedenis en het ontstaan als aangelegde heuvel met zoveel hard handwerk kan verspreiden.

Bronnen: oude ansichtkaart van Marktplaats, boek over Zeist, herinneringen van mijn jeugd in de jaren 70/80 en https://zeistinbeeld.nl/2016/01/24/bovenop-de-stuifheuvel/

No comments: